Zaanse Molendag, de laatste zaterdag van september, is het jaarlijkse hoogtepunt voor de Zaanse molenliefhebbers. En ook dit jaar is er op 25 september weer veel te beleven. Wat te denken van een bezoek aan één van de molens die op alle andere dagen van het jaar gesloten zijn? Zoals meelmolen De Bleeke Dood. Deze molen aan de voet van de Julianabrug in Zaandijk krijgt ergens in de komende tijd een nieuwe fundering en uit voorbereidend onderzoek bleek dat hij honderd jaar jonger is dan eerder gedacht. De molenaar kan er alles over vertellen.
Als de wind maar waait
Verder is het op de Zaanse Molendag de moeite waard om de hele Kalverringdijk af te lopen. De Kat, Het Jonge Schaap en De Bonte Hen zijn geopend en laten zien hoe respectievelijk krijtbrokken worden vermalen, boomstammen worden verzaagd tot planken en olie wordt geslagen uit zaden. Mits er voldoende wind staat natuurlijk. Aan het begin van de dijk wordt bij het nieuwe spuithuis demonstraties gegeven met een ooit voor molenbranden zo belangrijke handspuit uit 1840. En aan het einde van de dijk kun je in het Molenmuseum de geschiedenis van het eerste industriegebied van de wereld beleven. Bovendien is er een tweede hands molenboekenmarkt in het museum.
Niet alleen langs de Zaan
De Zaanse Molendag wordt ook op andere plekken gevierd dan langs de Zaan. In Wormer is meelmolen De Koker opengesteld. Misschien worden er weer pannenkoeken gebakken van het meel dat er werd gemalen. In Westzaan speelt De Schoolmeester, de enige nog werkende windpapiermolen ter wereld, de hoofdrol. Er zijn demonstraties papierscheppen en er wordt antwoord gegeven op de vraag wat een Hollander is. Verder kun je in Westzaan een prachtige wandeling door het Westzijderveld maken naar het unieke Prinsenhof, de molen waar gerst aan gort wordt geslagen. En in Nauerna tenslotte wordt in molen De Paauw het oude ambacht van hennepkloppen gedemonstreerd, dat de basis vormde voor de touwslagerij en de zeilweverij.
De bovenstaande molens zijn minimaal tussen 10.00 en 16.00 uur geopend.