Wereld van Windmolens

Bouw mee aan de Wereld van Windmolens

Een bezoek aan een werkende molen is een unieke beleving die je moet ondergaan. Een molen is een levend monument dat beweegt en schudt als ermee wordt gewerkt. Wanneer de wind vat krijgt op de wieken en de zo gevangen kracht wordt omgezet in energie waarmee een heel productieproces in gang wordt gezet, beleef je een intens moment van verwondering. De innovatie uit vorige eeuwen heeft nog niets aan kracht en uitstraling ingeboet.

Vereniging De Zaansche Molens bouwt de komende jaren aan De Wereld van Windmolens op de Zaanse Schans. Samen met de molens aan de Kalverringdijk vormen het nieuwe Molenmuseum (de huidige villa Kalverliefde) en een nieuw te bouwen Informatiecentrum een uniek erfgoedpark rond de verschillende molentypen die de Zaanstreek rijk is. Zo kan vereniging De Zaansche Molen de kennis over en liefde voor molens op ideale wijze overbrengen en daarmee het kostbare behoud van deze prachtige Zaanse monumenten ook in de toekomst veiligstellen.

Het molenmakersvak heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Zaanse geschiedenis en krijgt ook in de Wereld van Windmolens een grote rol. Immers zonder molenmakers stonden er nu geen molens meer. Als je de liefde voor molens deelt en mee helpt bouwen aan de Wereld van Windmolens door 25 euro over te maken op rekening NL66 INGB 0000563469 van vereniging De Zaansche Molen dan krijg je het boek MAKER VAN MOLENS cadeau. Dit boek kan dan vanaf maandag 16 april worden afgehaald in het Molenmuseum, Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan. Wil je het boek thuis per post ontvangen? Maak dan vijf euro extra over (€30,00). Reserveer nu het boek MAKER VAN MOLENS met bijgaande antwoordkaart. Zo bouw je mee aan de Wereld van Windmolens!

Steun ons hier en ontvang het boek.

Boekenlegger met molentermen

Weet jij het verschil tussen een binnen- en een buitenroede? Of wat een windpeuling of een koningsspil is? Het staat allemaal in het boek Maker van molens met de herinneringen van oud-molenmaker en Zaandijker Nico Maas, die samen met zijn maat Gerrit Smit bijna het hele molenpanorama van de Zaanse Schans heeft herbouwd en gerestaureerd. In het boek zit bovendien een handige bladwijzer waarop al deze molentermen onder elkaar worden verklaard.

Wereld van Windmolens

Dit boek is een must voor elke molenliefhebber en voor alle Zaankanters. Hoe fijn is het als je iets meer weet van de molens die het gezicht van de Zaanstreek bepalen en waarnaar jaarlijks miljoenen mensen van over de hele wereld komen kijken? De opbrengst van de boekverkoop is bovendien volledig bestemd voor de realisatie van de Wereld van Windmolens. Dit nieuw te realiseren erfgoedpark op de Zaanse Schans zal de geschiedenis van het oudste industriegebied ter wereld (er hebben meer dan 1.200 molens in de Zaanstreek gestaan) nog beter en aantrekkelijker naar voren brengen.

Molenmuseum

Het boek Maker van molens mét de handige boekenlegger is heel gemakkelijk te bestellen via www.zaanschemolen.nl/product/maker-van-molens/. Je kunt het boek natuurlijk ook gewoon kopen in de boekhandel of nog beter in molen De Huisman of in de museumwinkel van het Molenmuseum, Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan. In het Molenmuseum is momenteel een mooie expositie van de Zaanse kunstschilder Jan Kruijver, die halverwege de vorige eeuw tal van molens en panden heeft geschilderd die er nu niet meer zijn.