Molenmuseum

Adres vanaf medio 2020:

Kalverringdijk 30
Zaansche Schans, Zaandam
Telefoon: 075 6288968
E-mail: info@zaanschemolen.nl

Openingstijden:

  • Gesloten wegens verhuizing tot medio 2020.

Geschiedenis van het Molenmuseum te Koog aan de Zaan

Vanaf de oprichting van De Zaansche Molen in 1925 heeft de vereniging het doorgeven van kennis over de industriemolens en het warm houden van de liefde voor deze wiekendragers als een van haar belangrijkste taken gezien. Het is daarom niet gek dat De Zaansche Molen al in 1928 een gebouw wist te verwerven dat werd ingericht als museum. Kennelijk werd het initiatief van De Zaansche Molen ook nationaal van belang geacht, want Prins Hendrik kwam het museum officieel openen. En dat deed hij door de sleutel tot kennis van en tot liefde voor molens in het slot te steken en daarmee de deur van het gloednieuwe Molenmuseum te openen …

Het huis met de IJzeren Brug

Nou ja, zo nieuw was het museum niet. Dat wil zeggen het gebouw, het Huis met de IJzeren Brug. Dit koopmanshuis uit ongeveer 1760 stond aan de Raadhuisstraat, op de plek waar de beoogde toegang lag tot het Kogerpark. De jonge vereniging wilde het pand graag hebben en kreeg de financiering rond na een aantal ‘bedelacties’. Het pand werd afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd op de huidige plek. In het Molenmuseum werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld. Om brandstof te besparen was het museum aanvankelijk alleen van mei tot september geopend.

De uitbreidingen

In de kostelijke verzameling oudheden en curiosa van het Molenmuseum zat nog geen verhaallijn. Maar daarin heeft De Zaansche Molen sinds de jaren zeventig stap voor stap verandering gebracht. Daarvoor moest het museum wel worden vergroot. In 1982 kocht de vereniging het Zaandamse koopmanshuis Oostzijde 109 aan en bouwde het weer op tegen het Molenmuseum. Hiermee werd een ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen. Kort daarop, in 1989, is het Molenpanorama overgebracht van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Voor dit monumentale en grote schilderij moest een aparte ruimte aan het museum worden aangebouwd. Tenslotte werd in 1996 de zaal voor wisseltentoonstellingen nog eens met vijf meter verlengd, waardoor er op de verdieping een ontvangstruimte ontstond.

De collectie van het museum

De collectie van het Molenmuseum – ook wel de binnencollectie genoemd in tegenstelling tot de buitencollectie, de molens – geeft een volledig beeld van de opkomst en de neergang van de industriemolens. Maar er is meer. De verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens is zonder meer van internationale betekenis. De modellen laten zien hoe de wind door middel van de wieken in het hart van de molen een ingenieus mechaniek in werking zet. En hoe dit mechaniek per molen verschilt, afhankelijk van het product dat er wordt verwerkt.

Het Molenpanorama

Het Molenpanorama is één van de topstukken van het museum. Alleen al dit enorme schilderij – dat een beeld geeft van de oostoever van de Zaan rond 1800, gezien vanaf het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan – maakt een bezoek aan het Molenmuseum meer dan de moeite waard. Het Molenpanorama werd door kunstschilder en oprichter van de vereniging, Frans Mars, gedurende de oorlogsjaren geschilderd in molen Het Pink. In 1988 werd het schilderij, vervaardigd op een licht gebogen wand van 2 meter hoog en ruim 11 meter breed, verplaatst naar het Molenmuseum.