Molenmuseum

 

_________________________________________________________

Adres:
Museumlaan 18
1541 LP  Koog aan de Zaan
Telefoon: 075 6288968
E-mail: info@zaanschemolen.nl

Openingstijden:

  • dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
  • zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijzen:

Volwassenen: € 4,50 per persoon

Kinderen t/m 5 jaar: gratis

Kinderen 6 t/m 17 jaar: € 3,00 per persoon

Groepen (min. 10 pers.): € 3,50 per persoon

Bijzonderheden: Met de museumkaart heeft u gratis toegang

Groepen scholieren: informatie en boekingen bij de balie of via tel.nr. 075 6288968
Rondleiding voor groepen: € 1,50 p.p. met een minimum van € 20,00.
Een rondleiding dient van te voren besproken te worden.

Groepsbezoek voor ouderen: het Molenmuseum is ook uitermate geschikt voor ouderen. Er is een stoeltjeslift en op de bovenverdieping staat een rolstoel ter beschikking. Komt u met een groep en wilt u een rondleiding en/of koffie met gebak, dan kunt dat van tevoren aanvragen.

Museumwinkel
Op zoek naar een leuk cadeautje? In het uitgebreide assortiment van onze museumwinkel is voor iedereen iets te vinden. Van boeken over molens en de Zaanstreek tot bouwplaten en dvd’s, voor kinderen en volwassenen van elke leeftijd. En u hoeft geen kaartje te kopen om gezellig in de winkel te kunnen rondneuzen.

Het Molenpanorama
Misschien is het Molenpanorama wel het belangrijkste bezit van het museum. Alleen al dit enorme schilderij – dat een beeld geeft van de oostkant van de Zaan rond 1800, gezien vanaf het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan – maakt een bezoek aan het Molenmuseum meer dan de moeite waard. Het Molenpanorama werd door kunstschilder en oprichter van de vereniging, Frans Mars, gedurende de oorlogsjaren geschilderd in molen Het Pink. Pas jaren later werd de betekenis van dit monumentale schilderstuk onderkend.Founder of the Society of Zaan Mills, Frans Mars, painted this Mill Panorama in the nineteen fourties

Geschiedenis
Vanaf de oprichting van De Zaansche Molen in 1925 heeft de vereniging het doorgeven van kennis over de industriemolens en het warm houden van de liefde voor deze wiekendragers als een van haar belangrijkste taken gezien. Het is daarom niet gek dat De Zaansche Molen al in 1928 een gebouw wist te verwerven dat werd ingericht als museum. Kennelijk werd het initiatief van De Zaansche Molen ook nationaal van belang geacht, want Prins Hendrik kwam het museum officieel openen. En dat deed hij door de sleutel tot kennis van en tot liefde voor molens in het slot te steken en daarmee de deur van het gloednieuwe Molenmuseum te openen …

Het huis met de IJzeren Brug
Nou ja, zo nieuw was het museum niet. Dat wil zeggen het gebouw, het Huis met de IJzeren Brug. Dit koopmanshuis uit ongeveer 1760 stond aan de Raadhuisstraat, op de plek waar de beoogde toegang lag tot het Kogerpark. De jonge vereniging wilde het pand graag hebben en kreeg de financiering rond na een aantal ‘bedelacties’. Het pand werd afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd op de huidige plek. In het Molenmuseum werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld. Om brandstof te besparen was het museum aanvankelijk alleen van mei tot september geopend.

De uitbreidingen
In de kostelijke verzameling oudheden en curiosa van het Molenmuseum zat nog geen verhaallijn. Maar daarin heeft De Zaansche Molen sinds de jaren zeventig stap voor stap verandering gebracht. Daarvoor moest het museum wel worden vergroot. In 1982 kocht de vereniging het Zaandamse koopmanshuis Oostzijde 109 aan en bouwde het weer op tegen het Molenmuseum. Hiermee werd een ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen. Kort daarop, in 1989, is het Molenpanorama overgebracht van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Voor dit monumentale en grote schilderij moest een aparte ruimte aan het museum worden aangebouwd. Tenslotte werd in 1996 de zaal voor wisseltentoonstellingen nog eens met vijf meter verlengd, waardoor er op de verdieping een ontvangstruimte ontstond.

De collectie van het museum
De collectie van het Molenmuseum – ook wel de binnencollectie genoemd in tegenstelling tot de buitencollectie, de molens – geeft een volledig beeld van de opkomst en de neergang van de industriemolens. Maar er is meer. De verzameling schaalmodellen van olie-, papier-, pel- en houtzaagmolens is zonder meer van internationale betekenis. De modellen laten zien hoe de wind door middel van de wieken in het hart van de molen een ingenieus mechaniek in werking zet. En hoe dit mechaniek per molen verschilt, afhankelijk van het product dat er wordt verwerkt.

museumkids_240x65