molens

Het Jonge Schaap
2007

Type:Houtzaagmolen  Bouwjaar:2007 Eigenaar:De Zaansche Molen Molenaar:Tim Doeves Locatie:Zaanse Schans, Kalverringdijk 31a Openingstijden:Alle dagen van 9.30 tot 16.30 uur Telefoonnummer:075-6401377
E-mailadres:houtzaagmolen@hetjongeschaap.nl

Geschiedenis:

 

De bovenkruiende houtzaagmolen Het Jonge Schaap aan de Kalverringdijk (Zaanse Schans) werd gebouwd in 2007 en is daarmee de jongste aanwinst van Vereniging De Zaansche Molen. Ooit stond de molen in het Westzijderveld, achter het NS Station van Zaandam. Toen de eigenaar in 1938 te kennen gaf de molen voor afbraak te willen verkopen, werd met man en macht geprobeerd dit te verhinderen. Maar zonder resultaat: in 1942 gaf het departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming in Den Haag uiteindelijk alle verzet tegen de sloop op en was het lot van Het Jonge Schaap bezegeld. De molen werd gesloopt. Maar niet onbelangrijk: Het Jonge Schaap is vóór de sloop in detail opgemeten door de Alkmaarse molenbouwdeskundige Anton Sipman. Aan de hand van tekeningen van Anton Sipman (1906-1985), verbonden aan de ambachtschool, en met behulp van moderne computertechnieken kon met de herbouw worden gestart. Na jarenlange voorbereidingen ging op 24 september 2005 de eerste paal de grond in. Op 27 september 2007, dus precies twee jaar later, is de molen geopend door de ereleden Jan Meurs, Ton Neuhaus en Kees Knijnenberg.

De realisatie van Het Jonge Schaap is tot nu toe het grootste project uit de rijke historie van de vereniging. De investering bedroeg een kleine 1,9 miljoen euro, gedekt door aanzienlijke subsidies van de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Zaanstad, grote en kleine sponsors, donaties en eigen ledenacties. De supervisie lag in handen van Stichting Het Jonge Schaap en de realisatie werd gedaan door Architectenbureau Zijlstra-Schipper (Wormer), aannemer Hillen & Roosen (Amsterdam), molenmakerij Saendijck (Zaandijk) en gespecialiseerde onderaannemers zoals rietdekkers en smeden.

Live webcam