Expositie

 

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie
17/12/2017 tm 21/01/2018

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Jan Groenhart: Tussen realisme en abstractie

De Zaanse kunstenaar Jan Groenhart is een oude bekende voor het Molenmuseum. Tientallen jaren geleden exposeerde hij hier voor het eerst. Toen werd hij bewonderd om het realisme in zijn verfijnde aquarellen van het Noord-Hollandse polderlandschap. Later werd zijn werk schilderachtiger: een reis naar Zuid Amerika in de jaren negentig van de vorige eeuw inspireerde hem tot een expressievere manier van werken. Weer later zocht hij de abstractie in strandgezichten en landschappen in Frankrijk en Nederland.

Jan Groenhart zei al eerder over zijn werk: “Na vijf of zes abstractere schilderijen merk ik dat ik terugkeer naar de basis. Dan schilder ik een realistisch werk. Een landschap met een watertje, vogeltjes, een paar koeien.”

De kunstenaar voelt zich steeds beter thuis in de abstracte manier van werken. En juist omdat hij steeds weer terugkeert naar het realisme is de stap naar abstractie voor de toeschouwer goed te volgen. “Landschappen en wolken worden vlekken, die je als kijker zelf kunt interpreteren.” Zegt hij.

“Als kunstenaar ontwikkel ik me steeds verder. De toeschouwer ziet in deze tentoonstelling de realistische schilderijen en de abstracte schilderijen naast elkaar, en ontwikkelt zo zijn eigen blik.”

Een abstract werk levert volgens Jan Groenhart een rijkere kijkervaring op dan een realistisch werk. Je blijft langer geboeid door de afbeelding omdat je uit het schilderij je eigen landschap maakt.

 

 

Voor het oog van de camera: Ontmoeting
30/09/2017 tm 03/12/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

Als vervolg op de tentoonstelling Tijdloos, start op 30 september de expositie Ontmoeting. Het worden ontmoetingen tussen vroeger en nu, tussen de voorbije en de huidige... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:di t/m vr 11-17 uur weekend 13-17 uur

Als vervolg op de tentoonstelling Tijdloos, start op 30 september de expositie Ontmoeting. Het worden ontmoetingen tussen vroeger en nu, tussen de voorbije en de huidige wereld, opnieuw met bijzondere foto’s. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 3 december. In series foto’s kunt u zien hoe molens moesten verdwijnen vanwege nieuw te bouwen fabrieken en woonwijken, en hoe sommige van die molens weer op een andere plek werden opgebouwd.

Soms werden molens letterlijk opgeslokt door een fabriek, zoals in het geval van molen De Hondeman.

Een andere soort ontmoeting is die van molen De Ooievaar en de Duyvisfabriek. Hier ontmoet de 17e eeuw de 21e eeuw. De hele Zaanstreek is vol van dit soort ontmoetingen. Sommigen zijn wel bekend, anderen zijn letterlijk uit het zicht verdwenen. In deze tentoonstelling vragen we aandacht voor een aantal van deze ontmoetingen.

 

Foto: De Hondeman verdwijnt letterlijk in de voortuitgang

 

 

 

 

Voor het oog van de camera; Tijdloos
20/05/2017 tm 17/09/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Vanaf zaterdag 20 mei is in het kader van Voor het oog van de camera; Tijdloos te zien. In de collectie van De Zaansche Molen bevinden zich vele duizenden historische foto’... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:

Vanaf zaterdag 20 mei is in het kader van Voor het oog van de camera; Tijdloos te zien.

In de collectie van De Zaansche Molen bevinden zich vele duizenden historische foto’s en tientallen films. Een aantal bijzondere foto’s zijn vanaf 21 mei te zien in de tentoonstelling Tijdloos. Het spreekt voor zich dat de Zaanse molens een hoofdrol spelen. Vanaf het begin van de fotografie werden de molens en het molenbedrijf op de gevoelige plaat vastgelegd. Bekende Zaanse fotografen van vroeger zijn bijvoorbeeld Jan Hondius, Freek Engel, Jan Breebaard en Pieter Nieuwstad. Zelden nog te zien geweest zijn de foto’s van A.J.D. Veen. En dan zijn er nog de vele onbekend gebleven makers die er met de camera op uit trokken.

Sommige foto’s in de tentoonstelling zijn bekend, anderen waren decennia lang verborgen, en enkelen zijn zelfs nog nooit te zien geweest. Maar alle foto’s zijn iconisch en daarom tijdloos.

Een foto die vandaag wordt genomen, kan morgen tijdloos zijn. Daarom wordt u van harte uitgenodigd om tijdens de tentoonstelling een selfie te maken in een tijdloos decor, uiteraard met een molen in de hoofdrol. En om het historische karakter van Tijdloos te onderstrepen kunnen de echte liefhebbers gebruik maken van een heuse camera obscura. Komt dat zien!

De expositie Tijdloos duurt tot medio september. Daarna start de tentoonstelling Ontmoeting.

Fotografen op een rij: van links naar rechts Engel Braun, Klaas Knaap, Jo Vooren, Floor Landsman en (waarschijnlijk) Klaas Tanger. Deze verzamelaars en molenaars staan hier in 1950 paraat om het insteken van een roed van Het Prinsenhof vast te leggen.

 

 

Molenmakers gevraagd! en #Windmillwednesday
14/03/2017 tm 07/05/2017

Locatie:Molenmuseum en molen Het Pink Openingstijden:

Jeugdtentoonstelling zet kinderen aan de molenbouw Het Molenmuseum organiseert al jarenlang succesvolle jeugdtentoonstellingen. Met de nieuwe tentoonstelling ‘... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum en molen Het Pink Openingstijden:

Jeugdtentoonstelling zet kinderen aan de molenbouw

Het Molenmuseum organiseert al jarenlang succesvolle jeugdtentoonstellingen. Met de nieuwe tentoonstelling ‘Molenmakers Gevraagd’ duiken ze in een vak dat al eeuwen meegaat; molenmaken. En het doel? Zelf een molen maken in oliemolen Het Pink. Daar doen al 1200 leerlingen van de basisschool aan mee maar in het weekend en de meivakantie kan iedereen een molentje timmeren, maar dan in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan.

 

Molenmakers werken met hun handen maar zullen hun hoofd er wel bij moeten houden. Een perfecte mix voor kinderen om daarmee te oefenen. En uiteindelijk iets te maken dat ze trots mee naar huis kunnen nemen, het Zaanse Spinnetje. Een molentje dat aangeeft wat de windrichting is, noodzakelijk attribuut voor elke molenaar, en geplaatst kan worden op schuur of balkon. De kinderen maken een ontdekkingstocht langs verschillende thema´s van het bouwen van een molen. De locatie voor deze activiteit, de oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan, ligt voor de hand. Het contact van kinderen met een authentieke molen is geen beter decor voor deze activiteiten. Weliswaar kan het er nog koud zijn, zeker voor 21e eeuwse cv kinderen en roepen de kinderen altijd dat het ‘er stinkt’, maar na afloop rennen ze dolenthousiast met hun zelfgemaakte molentje naar buiten.

 

Voordat zij aan de slag gaan, kijken zij in het Molenmuseum naar een speciaal gemaakte film over dit onderwerp. Gepresenteerd door de ervaren tv-jeugdpresentatrice Mylene Gordinou de Gouberville en gesponsord door Rotary de Zaan-Zaandijk. De molen wordt omgetoverd tot een echte molenmakerij met tal van activiteiten. De kinderen komen al doende achter vraagstukken hoe molens werden gebouwd, welke bouwconstructies werden gebruikt en in principe nog steeds gelden. De thema´s die worden behandeld zijn: welke materialen worden er bij de bouw van een molen gebruikt, welke houttechnieken (verbindingen, tandwielen) komen eraan te pas. Waarom lukt het wel een spijker te timmeren in het ene soort hout en niet in een ander soort? Een kijktocht – korte schriftelijke opdrachten in groepsverband – voert hen via allerlei opdrachten, proefjes, doe-opdrachten langs de kern van de molenbouw. De beleving voor de kinderen staat centraal.

Samenwerking met stagiaires van de Faam, een praktijkschool in Zaandam, is voor alle betrokkeneninspirerend en leerzaam. Ook de inzet van vele vrijwilligers van De Zaansche Molen maakt het project bijzonder.

 

Lekker actief bezig voor ieder die dat wil

Naast het schoolbezoek is er ook gedacht aan kinderen die graag met hun (groot)ouders aan de slag willen. In de middagen tussen 14 maart en 7 mei is er mogelijkheid om molentjes te maken in de speciaal vormgegeven werkruimte van het Molenmuseum. De film Molenmakers gevraagd wordt hier ook vertoond.

In de meivakantie en sommige zondagen is het ook mogelijk om de molens te beschilderen. Het  molenpakket kost tijdens het bezoek € 7,50 exclusief toegang tot het museum. Binnenkort is dit pakket ook in een speciale verpakking, met beschrijving en hulpmiddelen  te koop voor €14,95.

De mogelijkheid om in het museum een Zaans spinnetje te maken is trouwens niet alleen voor kinderen leuk. Ook volwassenen kunnen aan de slag.

 

Windmillwednesday

Afgelopen jaar is in samenwerking met de Zaanse Schans op Facebook de #Windmillwednesday fotoactie gehouden. Totaal kon men op tien verschillende thema’s foto’s insturen. Deze foto’s, van de winnaars en de andere inzendingen, worden tijdens Molenmakers gevraagd! opgehangen in de expositiezaal van het Molenmuseum. (19 maart t/m 7 mei 2017)

 

Deze tentoonstelling kon tot stand komen dankzij gemeente Zaanstad, Rotary de Zaan-Zaandijk, Rijwielhandel P. Molenaar en Vereniging de Zaansche Molen.

Takelen

Stagiaires De Faam zijn onmisbaar

molentjes maken

molentjes maken

houtverbindingen maken

 

 

Midden in het molenpanorama
29/05/2016 tm 01/01/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum.

Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. De meer dan duizend molens in de Zaanstreek waren verdwenen. Een enkele molen en wat ruïnes bleven over. Deze zomer laten we in het Molenmuseum zien wat Mars in zijn verbeelding zag toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek op zijn onderwerp: de Zaanoever met de molens zoals ze er stonden aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Mars zou ze schilderen, zoals Pieter Boorsma schreef: “…in de nazomer, in de gevorderde namiddag.”

Mars liep al jaren rond met het plan voor een groot schilderwerk. Hij vond dat de rap verdwijnende molens vastgelegd moesten worden om het historische beeld vast te houden van het ooit zo rijke Zaanse molenlandschap.  In 1939 werd De Zaansche Molen eigenaar van Het Pink. De molen was toen niet meer dan een ruïne , die met alle beschikbare middelen van de vereniging werd gerestaureerd. In deze molen wilde Mars zijn panorama een plek geven. Door het uitbreken van de oorlog kon hij pas een jaar later aan de slag. Gestaag werkte hij ieder vrij uurtje aan zijn droom. In 1947 was het enorme werk (2 x 11 meter!) voltooid.

Sindsdien was het te zien in de Noorderschuur van Het Pink. In 1989 werd het molenpanorama verhuisd naar het Molenmuseum, waar het een prominente plek in de vaste opstelling heeft gekregen.

Midden in het molenpanorama geeft een beeld van het veranderende landschap op deze plek aan de hand van foto’s, modellen en ansichtkaarten.  Ook zullen enkele specifieke onderwerpen van het panorama nader worden toegelicht.

foto's molenmuseum RG 009-001