Expositie

 

Zaanse vrijmetselaars en hun idealen
07/01/2017 tm 27/02/2016

Locatie:Molenmuseum, Koog aan de Zaan Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 - 17 uur en het weekend 13 - 17 uur

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna te Zaandam wordt een tentoonstelling gehouden over de rijke historie van de loge en haar... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum, Koog aan de Zaan Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 - 17 uur en het weekend 13 - 17 uur

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna te Zaandam
wordt een tentoonstelling gehouden over de rijke historie van de loge en haar relatie tot de Zaanse molens.
Bovendien, vanwege de 80e geboortedag van Dick Kerssens op 2 januari 2017, een tentoonstelling over het leven en werk van de auteur van Zaanse boeken, streekhistoricus, beeldend kunstenaar en vrijmetselaar.

 

Midden in het molenpanorama
29/05/2016 tm 01/01/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum.

Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. De meer dan duizend molens in de Zaanstreek waren verdwenen. Een enkele molen en wat ruïnes bleven over. Deze zomer laten we in het Molenmuseum zien wat Mars in zijn verbeelding zag toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek op zijn onderwerp: de Zaanoever met de molens zoals ze er stonden aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Mars zou ze schilderen, zoals Pieter Boorsma schreef: “…in de nazomer, in de gevorderde namiddag.”

Mars liep al jaren rond met het plan voor een groot schilderwerk. Hij vond dat de rap verdwijnende molens vastgelegd moesten worden om het historische beeld vast te houden van het ooit zo rijke Zaanse molenlandschap.  In 1939 werd De Zaansche Molen eigenaar van Het Pink. De molen was toen niet meer dan een ruïne , die met alle beschikbare middelen van de vereniging werd gerestaureerd. In deze molen wilde Mars zijn panorama een plek geven. Door het uitbreken van de oorlog kon hij pas een jaar later aan de slag. Gestaag werkte hij ieder vrij uurtje aan zijn droom. In 1947 was het enorme werk (2 x 11 meter!) voltooid.

Sindsdien was het te zien in de Noorderschuur van Het Pink. In 1989 werd het molenpanorama verhuisd naar het Molenmuseum, waar het een prominente plek in de vaste opstelling heeft gekregen.

Midden in het molenpanorama geeft een beeld van het veranderende landschap op deze plek aan de hand van foto’s, modellen en ansichtkaarten.  Ook zullen enkele specifieke onderwerpen van het panorama nader worden toegelicht.

foto's molenmuseum RG 009-001