Expositie

 

Molenmakers gevraagd! en #Windmillwednesday
14/03/2017 tm 07/05/2017

Locatie:Molenmuseum en molen Het Pink Openingstijden:

Jeugdtentoonstelling zet kinderen aan de molenbouw Het Molenmuseum organiseert al jarenlang succesvolle jeugdtentoonstellingen. Met de nieuwe tentoonstelling ‘... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum en molen Het Pink Openingstijden:

Jeugdtentoonstelling zet kinderen aan de molenbouw

Het Molenmuseum organiseert al jarenlang succesvolle jeugdtentoonstellingen. Met de nieuwe tentoonstelling ‘Molenmakers Gevraagd’ duiken ze in een vak dat al eeuwen meegaat; molenmaken. En het doel? Zelf een molen maken in oliemolen Het Pink. Daar doen al 1200 leerlingen van de basisschool aan mee maar in het weekend en de meivakantie kan iedereen een molentje timmeren, maar dan in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan.

 

Molenmakers werken met hun handen maar zullen hun hoofd er wel bij moeten houden. Een perfecte mix voor kinderen om daarmee te oefenen. En uiteindelijk iets te maken dat ze trots mee naar huis kunnen nemen, het Zaanse Spinnetje. Een molentje dat aangeeft wat de windrichting is, noodzakelijk attribuut voor elke molenaar, en geplaatst kan worden op schuur of balkon. De kinderen maken een ontdekkingstocht langs verschillende thema´s van het bouwen van een molen. De locatie voor deze activiteit, de oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan, ligt voor de hand. Het contact van kinderen met een authentieke molen is geen beter decor voor deze activiteiten. Weliswaar kan het er nog koud zijn, zeker voor 21e eeuwse cv kinderen en roepen de kinderen altijd dat het ‘er stinkt’, maar na afloop rennen ze dolenthousiast met hun zelfgemaakte molentje naar buiten.

 

Voordat zij aan de slag gaan, kijken zij in het Molenmuseum naar een speciaal gemaakte film over dit onderwerp. Gepresenteerd door de ervaren tv-jeugdpresentatrice Mylene Gordinou de Gouberville en gesponsord door Rotary de Zaan-Zaandijk. De molen wordt omgetoverd tot een echte molenmakerij met tal van activiteiten. De kinderen komen al doende achter vraagstukken hoe molens werden gebouwd, welke bouwconstructies werden gebruikt en in principe nog steeds gelden. De thema´s die worden behandeld zijn: welke materialen worden er bij de bouw van een molen gebruikt, welke houttechnieken (verbindingen, tandwielen) komen eraan te pas. Waarom lukt het wel een spijker te timmeren in het ene soort hout en niet in een ander soort? Een kijktocht – korte schriftelijke opdrachten in groepsverband – voert hen via allerlei opdrachten, proefjes, doe-opdrachten langs de kern van de molenbouw. De beleving voor de kinderen staat centraal.

Samenwerking met stagiaires van de Faam, een praktijkschool in Zaandam, is voor alle betrokkeneninspirerend en leerzaam. Ook de inzet van vele vrijwilligers van De Zaansche Molen maakt het project bijzonder.

 

Lekker actief bezig voor ieder die dat wil

Naast het schoolbezoek is er ook gedacht aan kinderen die graag met hun (groot)ouders aan de slag willen. In de middagen tussen 14 maart en 7 mei is er mogelijkheid om molentjes te maken in de speciaal vormgegeven werkruimte van het Molenmuseum. De film Molenmakers gevraagd wordt hier ook vertoond.

In de meivakantie en sommige zondagen is het ook mogelijk om de molens te beschilderen. Het  molenpakket kost tijdens het bezoek € 7,50 exclusief toegang tot het museum. Binnenkort is dit pakket ook in een speciale verpakking, met beschrijving en hulpmiddelen  te koop voor €14,95.

De mogelijkheid om in het museum een Zaans spinnetje te maken is trouwens niet alleen voor kinderen leuk. Ook volwassenen kunnen aan de slag.

 

Windmillwednesday

Afgelopen jaar is in samenwerking met de Zaanse Schans op Facebook de #Windmillwednesday fotoactie gehouden. Totaal kon men op tien verschillende thema’s foto’s insturen. Deze foto’s, van de winnaars en de andere inzendingen, worden tijdens Molenmakers gevraagd! opgehangen in de expositiezaal van het Molenmuseum. (19 maart t/m 7 mei 2017)

 

Deze tentoonstelling kon tot stand komen dankzij gemeente Zaanstad, Rotary de Zaan-Zaandijk, Rijwielhandel P. Molenaar en Vereniging de Zaansche Molen.

Takelen

Stagiaires De Faam zijn onmisbaar

molentjes maken

molentjes maken

houtverbindingen maken

 

 

Midden in het molenpanorama
29/05/2016 tm 01/01/2017

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan... Lees verder >>

Locatie:Molenmuseum Openingstijden:dinsdag t/m vrijdag 11 tot 17 uur, weekend 13 tot 17 uur

Nu met een kort film document over de indrukwekkende verplaatsing van het Molenpanorama van molen Het Pink naar het Molenmuseum.

Precies 75 jaar geleden begon Frans Mars aan het verwezenlijken van een droom: het schilderen van een Zaans molenpanorama. De meer dan duizend molens in de Zaanstreek waren verdwenen. Een enkele molen en wat ruïnes bleven over. Deze zomer laten we in het Molenmuseum zien wat Mars in zijn verbeelding zag toen hij vanaf de plek waar nu het viaduct van de A8 de Zaan kruist naast het gemeentehuis in Koog aan de Zaan uitkeek op zijn onderwerp: de Zaanoever met de molens zoals ze er stonden aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Mars zou ze schilderen, zoals Pieter Boorsma schreef: “…in de nazomer, in de gevorderde namiddag.”

Mars liep al jaren rond met het plan voor een groot schilderwerk. Hij vond dat de rap verdwijnende molens vastgelegd moesten worden om het historische beeld vast te houden van het ooit zo rijke Zaanse molenlandschap.  In 1939 werd De Zaansche Molen eigenaar van Het Pink. De molen was toen niet meer dan een ruïne , die met alle beschikbare middelen van de vereniging werd gerestaureerd. In deze molen wilde Mars zijn panorama een plek geven. Door het uitbreken van de oorlog kon hij pas een jaar later aan de slag. Gestaag werkte hij ieder vrij uurtje aan zijn droom. In 1947 was het enorme werk (2 x 11 meter!) voltooid.

Sindsdien was het te zien in de Noorderschuur van Het Pink. In 1989 werd het molenpanorama verhuisd naar het Molenmuseum, waar het een prominente plek in de vaste opstelling heeft gekregen.

Midden in het molenpanorama geeft een beeld van het veranderende landschap op deze plek aan de hand van foto’s, modellen en ansichtkaarten.  Ook zullen enkele specifieke onderwerpen van het panorama nader worden toegelicht.

foto's molenmuseum RG 009-001