Leven onder zeeniveau

Actieve tentoonstelling in het Molenmuseum 

Thematiek: water, dijken, veen, molens, poldermolen, Beemster, Unesco werelderfgoed, duinen, polders, waterbeheer, strijd tegen het water, techniek, erfgoed, geschiedenis van de Zaanstreek, 21e eeuwse vaardigheden, museum, actief, hoogheemraadschap, archeologie, Molenmuseum

Canon: De strijd tegen het water, Het oudste moderne industrielandschap

Nederland en het water; hoe (on)logisch is het te wonen onder zeeniveau? Buitenlanders kijken met verbazing naar het Nederlandse volk, dat soms tot bijna 7 meter onder het zeeniveau woont. Nederlanders maken zich er minder druk om. Toch gaat het mis met meer dan de helft van ons land als de dijken en duinen het begeven. Wat weten we er eigenlijk van? En moeten de leerlingen van nu zich zorgen maken?

Leven onder zeeniveau laat zien hoe het zo ver is gekomen maar ook wat ons nog te wachten staat. Leuke animatiefilmpjes laten zien hoe Nederland door de eeuwen heen de strijd heeft gevoerd tegen het water. En wat hebben molens met dit thema te maken?

Het Molenmuseum komt met een tentoonstelling ‘leven onder zeeniveau’ vanaf november 2018.

Voor scholen is Leven onder zeeniveau een programma waarin dit thema op een actieve wijze wordt beleefd. Wat doe je als de dijken breken en er is geen tijd te verliezen? Wat neem je mee? Hoe hoog komt het water in jouw eigen huis? Dat is precies op te zoeken. Wat doe je nu om je voor te bereiden op een eventuele ramp?

En natuurlijk zou het Molenmuseum het Molenmuseum niet zijn om de rol van molens in de strijd tegen het water te ervaren. Actief een ondergelopen polder leegpompen met windkracht. Ga er maar aanstaan.

Voor wie: Groep 5 t/m 8

Speciaal onderwijs? Neem contact met ons op.

Waar: Molenmuseum, Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de  Zaan

Wanneer: 27 november 2018 t/m 19 mei 2019

Tijd: 1,5 uur

Dinsdag t/m vrijdag 9.00-10.30 en 10.30-12.00 uur

Praktische informatie

E: info@zaanschemolen.nl

T: (075) 621 5148

Contactpersoon: educatiemedewerker Molenmuseum

Prijs: € 95 voor de hele klas

In de klas: Bij dit programma is een gratis lesbrief die vooraf of na afloop van de excursie in de klas gebruikt kan worden.

Kerndoelen

Aansluiting kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld;

Mens en samenleving: 39

Ruimte: 48

Tijd: 51, 52

Kunstzinnige oriëntatie: 56

21e eeuwse vaardigheden: Wat is dat? http://curriculumvandetoekomst.slo.nl/21e-eeuwse-vaardigheden/actueel

De term 21e eeuwse vaardigheden wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt in relatie tot de vraag wat jonge mensen van nu moeten leren, om zich te kunnen redden in de nog onbekende toekomst.

In dit programma is er ruimte voor:

  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Probleemoplossend vermogen
  • Creativiteit
  • Sociale en culturele vaardigheden

Instructiebrief voor bezoek

Lesbrief