De omgeving van Het Prinsenhof in Westzaan is nog vrij ongeschonden. De molen staat net als vroeger vrij in het veld en is alleen te voet bereikbaar of over water. Het Relkepad over het weiland naar Het Prinsenhof stamt net als de molen uit 1722 en verdient op zich een monumentenstatus. Toch maakt De Zaansche Molen zich zorgen over de biotoop van deze prachtige pelmolen. Daarom heeft de directeur-bestuurder bij de gemeente bezwaar aangetekend tegen de plannen van de eigenaar van het land er omheen.
Aantasting
De Westzaanse ondernemer Walter Benecke is eigenaar van het land om de molen dat hij al meer dan veertig jaar in gebruik heeft om er zijn vleeskoeien te laten grazen. Daarmee wordt voorkomen dat de biotoop dichtgroeit met riet, struiken en kleine bomen, zodat er geen weidevogels meer komen en de molen geen vrije windvang meer heeft. Sinds de jaren tachtig verbindt een breed verhard kavelpad het erf van Benecke met het land rond de molen. Daarin was voorheen een pontonbrug opgenomen die nu is vervangen door een met hout bedekte, drie meter brede, betonnen brug. Dit alles ziet De Zaansche Molen als een aantasting van de nog authentieke omgeving van Het Prinsenhof.
Storm in glas water
Benecke was verrast door het bezwaar van de vereniging. “Ik heb hierover al een paar jaar geleden contact gehad met De Zaansche Molen. Het is bovendien een storm in een glas water. De betonnen brug heeft een doorvaarhoogte van maar 1.20 meter en is met hout bedekt. Bovendien is het verharde pad afgedekt met grond waar gras op groeit. Zo valt de brug en het pad weg in zijn omgeving. Verder hoeft De Zaansche Molen niet bang te zijn voor omlegging van het Relkepad want dat is in overleg al uit de vergunning gehaald.