Activiteiten


De Zaansche Molen is te vinden bij de Zaandijker jaarmarkt op 19 augustus.
19/08/2017 tm 19/08/2017

Op zaterdag 19 augustus  is ons promotieteam te vinden bij de jaarmarkt in Zaandijk.

Met dertien molens en een Molenmuseum één van de grootste toeristische en lokale attracties in de Streek.

Sinds 1925 is De Zaansche Molen actief met het in stand houden van het molenerfgoed in de streek.

Meer dan 1100 molens hebben hier gestaan. Op het moment van oprichting waren bijna alle  molens  verdwenen. Op dit moment is oliemolen De Ooievaar (nabij Duyvis) volop in restauratie. We hopen dat aan het eind van het jaar deze molen weer voor iedereen toegankelijk is.

Bij onze kraam kunt u informatie krijgen over deze bijzondere vereniging, kunt u natuurlijk lid worden om ons erfgoed te ondersteunen en verkopen wij allerlei molen- en molen gerelateerde producten, waaronder biologisch pannenkoekenmeel gemalen in molen De Koker, Wormer.

Meer info: http://www.zaandijkermarkten.nl/

 


Luilak bij de Zaanse molens
02/06/2017 tm 03/06/2017

Luilak oftewel langslaper (looielak). “Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt... Lees verder >>

Luilak oftewel langslaper (looielak).
“Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt moet de overigen onthalen op warme bollen met stroop. Op Luilak-morgen gaan de kinderen voor dag en dauw met de korrie, een laag wagentje aan een lang touw, uit naar de naburige dorpen, wat doorgaans aanleiding geeft tot vechtpartijen met de trekkers van andere korries. De kinderen hebben daarbij groene takken bij zich, en brandnetels en vaak ook kikvorsen, die aan de schellen en deurknoppen der huizen, wier bewoners nog niet op zijn, worden opgehangen. Onder dit ronddragen van de looielak wordt gezongen: ‘Ali, pi-pali, pi-pinksterbloem; de looielak, de slaperige zak, vanmorgen niet vroeg opgestaan, je ken wel weer na bed toe gaan’. Hebben de kleinen eindelijk genoeg van dit ronddragen der takken, dan wordt de looielak te water gegooid. In huis wordt voor de langslaper van het gezin een stoel met groene takken versierd, waarop deze dan moet plaats nemen. Ook de ouderen staan op deze dag vroeg op en wandelen b.v. tot 7 uur, dan drinkt men advocaat, terwijl om 8 uur warme bollen met boter en stroop gegeten worden. Aan de molens wordt door de patroon op bollen getrakteerd. Ieder eet die morgen zoveel brood als hij lust.”
(Bron: De Zaanse volkstaal van Dr. G.J. Boekenoogen)

Tegenwoordig wordt Luilak toch wel anders gevierd, met luilak vuren en veel herrie.
Toch wordt bij De Zaansche Molen de traditie in ere gehouden.

Op vrijdagavond wordt Luilak gevierd bij oliemolen Het Pink vanaf 19 uur tot laat. De molen zal bij voldoende wind olieslaan tot middernacht. Natuurlijk staat er zoals elk jaar een poffertjeskraam.
Verfmolen De Kat is vrijdagavond van 20 tot 24 uur gratis geopend met muziek van Less is More, huiskappers Rikus van ’t Ent en Martin van kapsalon Hairline scheren u op het oude scheerbankje. Piet Middelhoven zal vertellen over De geschiedenis van houthandel Stadlander en Middelhoven (met regelmaat, duur 15 minuten) en natuurlijk ontbreken de luilakbollen niet met bruine suiker, stroop of radijs!

Op zaterdag 3 juni zullen meerdere molens vanaf 7 uur in Luilakstand staan.

Het Jonge Schaap

Het Pink

 


Nationale Molendag bij De Zaansche Molen
13/05/2017 tm 13/05/2017

De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 mei bij De Zaansche Molen gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te... Lees verder >>

De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 mei bij De Zaansche Molen gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken.

Op deze 45e Nationale molendag zijn alle molens van De Zaansche Molen (behalve De Ooievaar en beperkt De Poelenburg) voor publiek geopend. Een geweldige gelegenheid om, naast de bekende molens op de Zaanse Schans, ook eens een andere industriemolen te bezoeken.

Meer info klik hier

Ook De Bleeke Dood is open op 13 mei 2017


Kom een molentje maken in het Molenmuseum
22/03/2017 tm 06/05/2017

Kom een molentje maken in het Molenmuseum! Tot 7 mei is het mogelijk om in het Molenmuseum een molentje (Zaans spinnetje) te kunnen maken. In deze periode loopt het... Lees verder >>

Kom een molentje maken in het Molenmuseum!

Tot 7 mei is het mogelijk om in het Molenmuseum een molentje (Zaans spinnetje) te kunnen maken.

In deze periode loopt het kinderproject Molenmakers gevraagd!, waarbij 1200 basisschoolleerlingen leren over het beroep van molenmaker.

In de speciaal daarvoor ingericht molen-werkbouwplaats is tevens een mooie film te zien over het ambacht van molenmaker. Met beelden van de in restauratie zijnde molen

De Ooievaar.

Kosten: Entree Molenmuseum + € 7,50


Molenmakers gevraagd! van start….
14/03/2017 tm 07/05/2017

Op 14 maart 2017 is ons nieuwste kinderproject Molenmakers gevraagd! van start gegaan. Op schooldagen komen leerlingen van de Zaanse basisscholen naar molen Het Pink om aan... Lees verder >>

Op 14 maart 2017 is ons nieuwste kinderproject Molenmakers gevraagd! van start gegaan.

Op schooldagen komen leerlingen van de Zaanse basisscholen naar molen Het Pink om aan de slag te gaan met het beroep van molenmaker. Hoe wordt een molen eigenlijk gebouwd, welke houtsoorten worden er gebruikt, hoe werkt het kruirad en waartoe dienen de tandwielen in de molen. Ze gaan naar huis met een eigen gemaakt molentje.

In deze periode is de expositiezaal in het Molenmuseum omgetoverd tot molentjes bouwwerkplaats! Dus voor iedereen de gelegenheid om zelf ook een molentje te komen bouwen.

 


Werken op je 11e
13/01/2016 tm 20/03/2016

Een educatieve speurtocht door het Molenmuseum tijdens openingstijden!  ... Lees verder >>

Een educatieve speurtocht door het Molenmuseum tijdens openingstijden!