Activiteiten


Promotieteam aanwezig bij Midzomerbraderie in Assendelft
23/06/2018 tm 23/06/2018

Op zaterdag 23 juni is het promotieteam van De Zaansche Molen aanwezig bij de Midzomerbraderie in Assendelft, met de verkoop van molenproducten, informatie over ons erfgoed en het lidmaatschap van onze vereniging.

Van 10 tot 17 uur. Meer informatie: http://www.zaansemarkten.nl/assendelft/


Laat je verrassen!
17/06/2018 tm 17/06/2018

Sommigen zeggen dat molens al eeuwen het meest geschikt zijn om dingen in beweging te brengen, anderen zeggen het zelfde over verhalen. Wees welkom bij deze verhalen carrousel... Lees verder >>

Sommigen zeggen dat molens al eeuwen het meest geschikt zijn om dingen in beweging te brengen, anderen zeggen het zelfde over verhalen.
Wees welkom bij deze verhalen carrousel waarbij drie vertellers de “boel” in beweging brengen. Kom en laat je verrassen.

Vertellers: Annette Benedictus, Eveline Masetti en Giovanni Masetti!

Aanvang 15.00 uur
Toegang: entree Molenmuseum

In het najaar volgen meer verhalen op:

Zondag 30 september i.h.k.v. de week tegen de eenzaamheid

Zondag 28 oktober (laatste dag herfstvakantie)

Zondag 25 november

Zondag 27 januari 2019

Zondag 24 februari 2019

Zondag 31 maart 2019

 

 


Nationale Molendag bij De Zaansche Molen
12/05/2018 tm 12/05/2018

46ste Nationale Molendag op 12 mei bij De Zaansche Molen De 46ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 12 mei 2018 gehouden. Ook de Zaansche Molen doet natuurlijk mee... Lees verder >>

46ste Nationale Molendag op 12 mei bij De Zaansche Molen

De 46ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 12 mei 2018 gehouden. Ook de Zaansche Molen doet natuurlijk mee. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken.

Op de Nationale Molendag zijn alle molens van De Zaansche Molen (behalve De Gekroonde Poelenburg) geopend. Een geweldige gelegenheid om, naast de bekende molens op de Zaanse Schans, ook eens een andere industriemolen te bezoeken. Molen de Ooievaar, waarbij de restauratie recent is afgerond, is alleen te bezoeken door leden van Vereniging De Zaansche Molen. De leden worden hiervoor apart benaderd vanaf 4 mei 2018. 

De enige en laatste door wind aangedreven papiermolen ter wereld, De Schoolmeester te Westzaan, zal in vol bedrijf zijn. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de papiermachine uit 1877 in werking zijn. Tijdens Nationale Molendag kunt u in de Schoolmeester een workshop boekbinden volgen. U kunt gewoon aanschuiven: Plaats vrij? Kom er bij! Vanaf 12 jaar.

Een andere unieke molen is pelmolen Het Prinsenhof, ook in Westzaan. Deze molen pelt gerst tot gort. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied Westzijderveld en op molen De Jonge Dirk. Ook de Jonge Dirk, met De Zwaan, is op die dag te bezoeken. Op 12 mei zullen een drietal koolvletjes, kleine bootjes, de drie molens verbinden. U kunt op die dag meevaren met de bootjes vanaf de Schoolmeester.

In Wormer wordt u ontvangen door de maalploeg van korenmolen De Koker en kunt u pannenkoekenmeel kopen. Ook openen oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan en korenmolen De Bleeke Dood in Zaandijk hun deuren. Natuurlijk zijn ook de molens op de Zaanse Schans te bezoeken.

Voor de kinderen ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-ontdek boekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken.

Bezoek aan De Schoolmeester, Het Prinsenhof, de Jonge Dirk en de Zwaan, inclusief boottocht, is € 9 (kinderen € 4, leden Zaansche Molen € 2). Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen “De Schoolmeester”, Guispad 3 in Westzaan. Gratis parkeren.

Over Nationale Molendag Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. Het volledige programma voor Nationale Molendag vind je op www.molens.nl. De Zaansche Molen neemt alleen op zaterdag 12 mei deel aan de Nationale Molendag.

Meer info over Molendagen! Fietsdagen! https://www.zaanstreek.nl/bezoeken/highlights/molendagen-fietsdagen.html

 

De Bleeke Dood

Ook De Bleeke Dood is open op 12 mei 2018


Luilak bij De Zaansche Molens
18/05/2018 tm 18/05/2018

Luilak oftewel langslaper (looielak). “Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt... Lees verder >>

Luilak oftewel langslaper (looielak).
“Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt moet de overigen onthalen op warme bollen met stroop. Op Luilak-morgen gaan de kinderen voor dag en dauw met de korrie, een laag wagentje aan een lang touw, uit naar de naburige dorpen, wat doorgaans aanleiding geeft tot vechtpartijen met de trekkers van andere korries. De kinderen hebben daarbij groene takken bij zich, en brandnetels en vaak ook kikvorsen, die aan de schellen en deurknoppen der huizen, wier bewoners nog niet op zijn, worden opgehangen. Onder dit ronddragen van de looielak wordt gezongen: ‘Ali, pi-pali, pi-pinksterbloem; de looielak, de slaperige zak, vanmorgen niet vroeg opgestaan, je ken wel weer na bed toe gaan’. Hebben de kleinen eindelijk genoeg van dit ronddragen der takken, dan wordt de looielak te water gegooid. In huis wordt voor de langslaper van het gezin een stoel met groene takken versierd, waarop deze dan moet plaats nemen. Ook de ouderen staan op deze dag vroeg op en wandelen b.v. tot 7 uur, dan drinkt men advocaat, terwijl om 8 uur warme bollen met boter en stroop gegeten worden. Aan de molens wordt door de patroon op bollen getrakteerd. Ieder eet die morgen zoveel brood als hij lust.”
(Bron De Zaanse volkstaal van Dr. G.J. Boekenoogen)

Tegenwoordig wordt Luilak toch wel anders gevierd, met luilak vuren en veel herrie.
Toch wordt bij De Zaansche Molen de traditie in ere gehouden.

Op vrijdagavond wordt Luilak gevierd bij molen Het Pink vanaf 19 uur tot laat. De molen zal bij voldoende wind olieslaan tot middernacht. Natuurlijk staat er zoals elk jaar een poffertjeskraam.
https://www.facebook.com/events/1959775051004368/
Verfmolen De Kat is vrijdagavond van 20 tot 24 uur gratis geopend met muziek van Hailander, huiskappers Rikus van ’t Ent en Martin van kapsalon Hairline scheren u op het oude scheerbankje en natuurlijk ontbreken de luilakbollen niet met bruine suiker, stroop of radijs!
https://www.facebook.com/events/196539157617691/

Op zaterdag 19 mei zullen meerdere molens vanaf 7 uur in Luilakstand staan. Compleet met takkenbossen in top en zaagsel manden.

  

​​​​​​​​


Op je klompen naar je werk!
21/03/2018 tm 06/05/2018

Klossende klompen bij het Molenmuseum. Kinderen kunnen daar nu terecht om mee te doen aan de kinderproject Op je klompen naar je werk. En er staat de bezoekers een leuke... Lees verder >>

Klossende klompen bij het Molenmuseum. Kinderen kunnen daar nu terecht om mee te doen aan de kinderproject Op je klompen naar je werk. En er staat de bezoekers een leuke opdracht te wachten, ingeluid door een film met Mylene Gordinou van NTR SchoolTV in de hoofdrol. Het draait allemaal om het ervaren van het zware leven van een molenjongen, die 150 jaar geleden in de Zaanstreek woonde.

Centraal staat het leven van de molenaarsjongen. In de film van een klein kwartier wordt al uit de doeken gedaan hoe het leven er rond 1870 uitzag. Daarna gaan de kinderen in het Molenmuseum aan de slag. Ze maken kennis met het harde leven van de molenaarsjongen en staan stil bij de gevaren van zijn werk: brand. Bij het Molenpanorama is een mooi gedicht van Hans Kuypers te horen. Zou  rond 1870 het Kinderwetje van Van Houten een eind maken aan kinderarbeid, in de mooie stijlkamer van het Molenmuseum wordt stilgestaan door een leerling bij de nog steeds voortdurende kinderarbeid in de wereld.  Uiteindelijk wacht een karige maar mooie beloning als de opdrachten naar behoren zijn uitgevoerd.

Tussen 21 maart en 6 mei 2018 klossen doordeweeks schoolkinderen op klompen tussen het Molenmuseum en oliemolen Het Pink, waar het programma zich afspeelt. In deze periode tijdens openingstijden is er ook gelegenheid voor (groot)ouders om met hun kinderen de kijkopdrachten te maken en de film te bekijken. Natuurlijk is het mogelijk om eens uit te proberen hoe het is om op klompen te lopen!

Kosten: Entree Molenmuseum

Volwassenen € 4,50, kinderen vanaf 6 jaar € 3,00, museumkaart gratis

Schoolklassen op aanvraag via info@zaanschemolen.nl 

 


Molenmakers gevraagd! dankzij abseilen!
24/01/2018 tm 31/03/2018

Met een spectaculaire abseildag op zaterdag 21 januari, georganiseerd door de Rotary De Zaan-Zaandijk werd genoeg geld opgehaald om de film Molenmakers gevraagd! te realiseren... Lees verder >>

Met een spectaculaire abseildag op zaterdag 21 januari, georganiseerd door de Rotary De Zaan-Zaandijk werd genoeg geld opgehaald om de film Molenmakers gevraagd! te realiseren.

In deze film neemt Mylène de Gouberville, bekend van diverse kinderprogramma’s op TV zoals Nieuws uit de natuur, ons mee in de wereld van de windmolens.

Ze laat ons zien wat nodig is om molens te bouwen, een vak apart.

Deze educatieve film is t/m eind maart te zien in het Molenmuseum.