Activiteiten


Molenmakers gevraagd! dankzij abseilen!
24/01/2018 tm 31/03/2018

Met een spectaculaire abseildag op zaterdag 21 januari, georganiseerd door de Rotary De Zaan-Zaandijk werd genoeg geld opgehaald om de film Molenmakers gevraagd! te realiseren.

In deze film neemt Mylène de Gouberville, bekend van diverse kinderprogramma’s op TV zoals Nieuws uit de natuur, ons mee in de wereld van de windmolens.

Ze laat ons zien wat nodig is om molens te bouwen, een vak apart.

Deze educatieve film is t/m eind maart te zien in het Molenmuseum.

 


Molenmakers gevraagd! film op Youtube
20/01/2018 tm 16/04/2018

Op ons Youtube kanaal De Zaansche Molen – World of Windmills staan mooie en informatieve films met betrekking tot onze molens en educatieprogramma’s. Zoals... Lees verder >>

Op ons Youtube kanaal De Zaansche Molen – World of Windmills staan mooie en informatieve films met betrekking tot onze molens en educatieprogramma’s.

Zoals bijvoorbeeld de educatieve film Molenmakers gevraagd! Gemaakt door Manymedia.tv en Mylène de Gouberville. Mede mogelijk gemaakt door Rotary De Zaan-Zaandijk.

Klik op deze link om de film te bekijken.

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten op Youtube volg ons kanaal door op de knop ABONNEREN te klikken op ons kanaal.

Ons kanaal is: De Zaansche Molen – World of Windmills 


Het Chocolademuseum – vervallen
27/12/2017 tm 28/12/2017

Door omstandigheden komen deze activiteiten op 27 en 28 december te vervallen. Het Chocolademuseum! Als vervolg op de herfstvakantieactiviteit: De chocolademolen draait in het... Lees verder >>

Door omstandigheden komen deze activiteiten op 27 en 28 december te vervallen.

Het Chocolademuseum!

Als vervolg op de herfstvakantieactiviteit: De chocolademolen draait in het Molenmuseum, gaan we nogmaals met cacao en chocola aan de slag in de kerstvakantie.

Speurend  gaan we door het museum en verzamelen we een buit die alles te maken heeft met cacao en chocolade. lekker actief en gebruik makende van onze zintuigen. Uiteraard wordt er een beroep gedaan op de creativiteit van de kinderen. En wat dat precies inhoudt,  is nog een verrassing, maar dat maakt het extra spannend.

We sluiten af met het digitale prentenboek: Een ijsje voor een meisje.

Locatie: Molenmuseum, Museumlaan 18, Koog aan de Zaan

Data: woensdag 27 en donderdag 28 december

Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Kosten: € 7,50 per deelnemer

Leeftijd: 6 t/m 11 jaar 

Graag van te voren aanmelden via tel. 075-6288968 of mail info@zaanschemolen.nl


Zaansche Molendag – 30 september 2017
30/09/2017 tm 30/09/2017

Laatste zaterdag van de maand september: Zaansche Molendag! Op 30 september is het Zaanse Molendag. Bijna alle molens van de Zaansche Molen zijn deze dag tussen 10 en 16 uur... Lees verder >>

Laatste zaterdag van de maand september: Zaansche Molendag!

Op 30 september is het Zaanse Molendag. Bijna alle molens van de Zaansche Molen zijn deze dag tussen 10 en 16 uur voor het publiek geopend. Leden van de Zaansche Molen mogen zelfs gratis naar binnen!

Molen De Ooievaar is bijna klaar met de restauratie en zal de molen “voor de prins laten draaien”, maar is nog niet geopend voor publiek.

In en bij de molens in Westzaan: De Schoolmeester, Het Prinsenhof en De Jonge Dirk zijn de hele dag activiteiten.

Papiermolen De Schoolmeester

Molen “De Schoolmeester”  bestaat dit jaar 325 jaar en is nog steeds dagelijks in bedrijf. Ook op deze Zaansche Molendag is De Schoolmeester in vol bedrijf. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de papiermachine uit 1877 in werking zijn. Voor kinderen bestaat de mogelijkheid om een molentje te bouwen van Zaansch Bord, het product van de molen. Op verschillende plaatsen in de molen wordt uitleg gegeven.

Workshops

Tijdens de Zaansche Molendag kunt u in molen gratis workshops volgen van Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. Zij maken samen met u bijzondere boekjes. De omslagen zijn uiteraard van Zaansch Bord, het papier dat alleen De Schoolmeester maakt. De workshops en het papier zijn gratis. U schuift gewoon aan als er een plaatsje vrij is (vanaf 12 jaar). Zaansch Bord is mooi en prettig om mee te werken; het is sterk en buigzaam, en het bestaat in verschillende kleuren. Voor meer informatie: www.handboekbinden.info

Vaartocht

Pelmolen Het Prinsenhof zal niet draaien, maar dit geeft wel de mogelijkheid om eens boven in de kap van de molen te kijken naar het kruiwerk en de vang. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het Westzijderveld en op molen De Jonge Dirk welke op een eilandje is gelegen. Met één van de drie koolvletjes kunt u varen tussen De Schoolmeester, Het Prinsenhof en De Jonge Dirk.

Lezingen

Bij molen De Schoolmeester geeft Ron Couwenhoven, de bekende auteur van de Zaanse molens en hun geschiedenis, vanaf 10 uur in de ochtend een aantal lezingen. Ze duren steeds maximaal één uur en u hoeft zich er niet van te voren voor in te schrijven.

Ron Couwenhoven deelt zijn Zaanse molenverhalen graag met u.

Promotieteam

Voor De Schoolmeester treft u ook het promotieteam van De Zaansche Molen. Zij verstrekken informatie en u kunt hier molenproducten kopen, maar ook lid worden en direct gebruik maken van de gratis toegang.

Aanbieding: wordt lid tijdens Zaansche Molendag en u betaalt pas voor het jaar 2018, terwijl u de rest van 2017 gratis de molens kunt bezoeken en de Windbrief ontvangt.

Vergeet niet: De Zaansche Molen dat bent u!

 

Voor de liefhebbers: Op loopafstand vanaf  De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983. Hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

 

Entree

Leden van De Zaansche Molen: gratis entree in het Molenmuseum en alle geopende molens.

Entree per molen: € 4 voor volwassenen en € 2 voor kinderen.

Voor de vaartocht naar de molens inclusief varen en entree is € 8 per persoon en

€ 4 voor kinderen, leden van de Zaansche Molen betalen slechts 2 euro. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij De Schoolmeester waar ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig is. De Jonge Dirk is alleen per boot te bereiken.

De Schoolmeester staat aan het Guispad 3, 1551SX Westzaan.

Meer info over De Zaansche Molen: www.zaanschemolen.nl

Nog geen lid? Word dat dan nu en zorg er samen met ons voor dat dit prachtige molenerfgoed kan blijven bestaan. Klik hier

Veel plezier tijdens de Zaansche Molendag!

 

 


De Zaansche Molen is te vinden bij de De Schoolmeester op 30 september 2017.
02/09/2017 tm 02/09/2017

Op zaterdag 30 september  is ons promotieteam te vinden bij papiermolen De Schoolmeester tijdens de Zaansche Molendag. Met dertien molens en een Molenmuseum zijn wij één... Lees verder >>

Op zaterdag 30 september  is ons promotieteam te vinden bij papiermolen De Schoolmeester tijdens de Zaansche Molendag.

Met dertien molens en een Molenmuseum zijn wij één van de grootste toeristische en lokale attracties in de streek.

Sinds 1925 is De Zaansche Molen actief met het in stand houden van het molenerfgoed in de streek.

Meer dan 1100 molens hebben hier gestaan. Op het moment van oprichting waren bijna alle  molens  verdwenen. Op dit moment is oliemolen De Ooievaar (nabij Duyvis) volop in restauratie. We hopen dat aan het eind van het jaar deze molen weer voor iedereen toegankelijk is.

Bij onze kraam kunt u informatie krijgen over deze bijzondere vereniging, kunt u natuurlijk lid worden om ons erfgoed te ondersteunen en verkopen wij o.a. molen- en molen gerelateerde producten.

Aanbieding lidmaatschap: word nu lid en ontvang een Zaansche Molentas én betaal pas in 2018.


Luilak bij de Zaanse molens
02/06/2017 tm 03/06/2017

Luilak oftewel langslaper (looielak). “Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt... Lees verder >>

Luilak oftewel langslaper (looielak).
“Luilak wordt gevierd in het bijzonder op de zaterdag voor Pinkster, waarop ieder zo vroeg mogelijk opstaat. Wie het laatste verschijnt moet de overigen onthalen op warme bollen met stroop. Op Luilak-morgen gaan de kinderen voor dag en dauw met de korrie, een laag wagentje aan een lang touw, uit naar de naburige dorpen, wat doorgaans aanleiding geeft tot vechtpartijen met de trekkers van andere korries. De kinderen hebben daarbij groene takken bij zich, en brandnetels en vaak ook kikvorsen, die aan de schellen en deurknoppen der huizen, wier bewoners nog niet op zijn, worden opgehangen. Onder dit ronddragen van de looielak wordt gezongen: ‘Ali, pi-pali, pi-pinksterbloem; de looielak, de slaperige zak, vanmorgen niet vroeg opgestaan, je ken wel weer na bed toe gaan’. Hebben de kleinen eindelijk genoeg van dit ronddragen der takken, dan wordt de looielak te water gegooid. In huis wordt voor de langslaper van het gezin een stoel met groene takken versierd, waarop deze dan moet plaats nemen. Ook de ouderen staan op deze dag vroeg op en wandelen b.v. tot 7 uur, dan drinkt men advocaat, terwijl om 8 uur warme bollen met boter en stroop gegeten worden. Aan de molens wordt door de patroon op bollen getrakteerd. Ieder eet die morgen zoveel brood als hij lust.”
(Bron: De Zaanse volkstaal van Dr. G.J. Boekenoogen)

Tegenwoordig wordt Luilak toch wel anders gevierd, met luilak vuren en veel herrie.
Toch wordt bij De Zaansche Molen de traditie in ere gehouden.

Op vrijdagavond wordt Luilak gevierd bij oliemolen Het Pink vanaf 19 uur tot laat. De molen zal bij voldoende wind olieslaan tot middernacht. Natuurlijk staat er zoals elk jaar een poffertjeskraam.
Verfmolen De Kat is vrijdagavond van 20 tot 24 uur gratis geopend met muziek van Less is More, huiskappers Rikus van ’t Ent en Martin van kapsalon Hairline scheren u op het oude scheerbankje. Piet Middelhoven zal vertellen over De geschiedenis van houthandel Stadlander en Middelhoven (met regelmaat, duur 15 minuten) en natuurlijk ontbreken de luilakbollen niet met bruine suiker, stroop of radijs!

Op zaterdag 3 juni zullen meerdere molens vanaf 7 uur in Luilakstand staan.

Het Jonge Schaap

Het Pink